Állapotfelmérés

„…hogy a munka valóban
hasznos legyen és építsen.”

Az állapotfelmérés során az egészségi állapottal, fizikai aktivitással, életmóddal, táplálkozási szokásokkal kapcsolatos kérdéseket beszélünk át, hogy ezzel is pontosabban definiálhassuk az elérni kívánt célokhoz vezető eszközöket.

Fizikailag a következő mérésekre kerül sor: súly, testzsírszázalék, testizom tömeg, BMI, vérnyomás, körméretek, stb., valamint a BSWOT analízis segítségével elemezzük a mozgásmintákat. A mozgásrendszer fiziológiás működésének van néhány sarkalatos pontja. Ezek főleg az ízületeinkkel szemben támasztott elvárások, melyek szerint kellő mobilitással vagy stabilitással kell rendelkezniük. Ezek csökkenésekor vagy hiányuk esetén kompenzáló mechanizmusok épülnek ki, melyek szinte észrevétlenül vezetnek sérüléshez, túlhasználati szindrómához, illetve a gyengébb teljesítményéhez, a fejlődés elmaradásához. A BSWOT analízis során, viszonylag egyszerű mozgásos teszteket elvégezve gyors képet kapunk a test aszimmetriáiról, rosszul rögzült mozgásmintáiról, kialakult kompenzációiról, melyek egy későbbi sérülés kockázatát hordozhatják magukban.

A mozgásminta elemzés függvényében, úgynevezett korrekciós gyakorlatokat dolgozunk ki, melyek segítenek a deficitek csökkentésében, az aszimmetriák megszüntetésében, a rossz minták leépítésében, majd a helyes mozgásminta kialakításában és rögzítésében, ezáltal a sérülések kockázatának csökkentésében, a teljesítményfokozásban.

Az állapotfelmérés elvégzése után következik az eredmények értékelése, valamint a célokhoz vezető egészségi mozgásprogram kidolgozása. Fontos, hogy az utat úgy határozzuk meg közösen, hogy az örömöt is okozzon az eredményesség mellett, valamint hosszú távon a „hétköznapi rutin” része lehessen.

...